miercuri, 14 iulie 2010
luni, 12 iulie 2010
Centrul Local
“Adormirea Maicii Domnului”
Pildeşti
IZVOR DE VIAŢĂ
Dacă cerul ar fi senin şi strălucitor, este foarte posibil ca noi, oamenii, să fi avut un cu totul alt chip; asta, bineînţeles, în cazul în care aţi fi de acord că suntem puternic influenţaţi de mediul care ne înconjoară. S-ar putea ivi şi opinia că viaţa ar fi imposibilă doar cu “dulce”...
Dar Dumnezeu, tată al tuturor, a “planificat” şi a “organizat” totul pe Pământ... cu o asemenea dragoste... încât oricine ar putea să fie fericit. Dar noi ne dovedim nemulţumirea mai mereu, fără a fi deloc îndreptăţiţi.
Ce-aţi putea spune însă dacă aţi vedea că există oameni care vor să trăiască frumos, care învaţă să accepte totul, care învaţă într-un fel să “supravieţuiască”, care fac totul pentru a-şi “alimenta” viaţa, care îşi doresc să găsească un... "izvor de viaţă".
Scout-iştii cântă cam aşa:
“De-o să plouă, de-o să ningă,
Nu-i posibil ca să stingă
Focul ce ne arde-n piept”.
Cine suntem noi? De unde venim? Ce vrem?
Suntem o organizaţie ce numără peste 28 de milioane de membri, răspândită în toată lumea şi care îşi are începuturile in primul deceniu al sec. XX, are pretenţia, zicem noi, de a merita “o fărâmă” de atenţie.
Vă invităm, dragi prieteni, să descoperim împreună un fel de mister pentru mulţi dintre noi.
Robert Baden-Powell, fondatorul Scout-ismului, s-a născut pe 22 februarie 1857, provenind dintr-o familie numeroasă din Anglia.
La 12 ani a început să frecventeze şcoala din Charterhause în Surry, însă adevărata şcoală a lui Baden Powell era pădurea unde urmărea cu atenţie animalele, observa păsările şi era protagonistul a numeroase aventuri.
La 19 ani a susţinut un examen de admitere la Academia Militară la care a reuşit al cincilea din 718 candidaţi.
Peste 3 ani, trecând cu bine examenele de garnizoană, este promovat locotenent.
În 1899 a fost trimis în Africa de Sud pentru a prelua paza oraşului Mafeking, oraş cu o poziţie strategică în lupta cu colonizatorii olandezi. Dorinţa şi curajul de împlicare a băieţilor în război l-au impresionat pe Baden Powell. Cu timpul, corpul de tineri din Mafeking a fost recunoscut oficial ca o parte integrantă a apărării oraşului. Ei au fost un inel foarte important care avea să însemne mai târziu fondarea organizaţiei mondiale Scout.
Baden Powell a reflectat mult timp la posibilităţile de a-i ajuta pe aceşti băieţi. A început astfel a elabora metoda care stă la baza mişcării Scout.
Înainte de a începe să scrie “Scoutismul pentru băieţi”, a organizat un camp la Brownsea în 1907 cu 22 de băieţi.
În 1910 a luat fiinţă cu adevărat Scoutul. Secretul succesului era organizarea a puţine activităţi recreative pentru băieţi iar scout-ismul venea să umple un gol.
Primele grupuri au apărut în Australia, Canada, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Chile, India, Jamaica, Zimbabue, Singapore, Dane-marca, Finlanda, România, Franţa, Grecia, Rusia, Olanda, Guyana şi Sri Lanka.
Scout-ismul este o mişcare ce contribuie la dezvoltarea băieţilor şi a fetelor, în vederea împlinirilor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.
Scout-ismul vrea să promoveze un om autonom şi liber, încrezător, capabil de a trăi şi de a iubi în grup.
La baza Scout-ismului stau următoarele principii:
- Principiul spiritual (datoria faţă Dumnezeu)
Acest principiu te provoacă să-l descoperi pe Dumnezeu prin fapte, să te bucuri de viaţă, să-ţi pese de oamenii din jurul tău şi să-ţi aminteşti că poţi face în fiecare zi un lucru bun. Spiritul este tot ce îţi atinge inima.
- Principiul social (datoria faţă de ceilalţi).
Cercetaşul este dator să îi ajute pe ceilalţi, după cum poate cere la rândul său ajutor. Poţi lua supărarea cuiva numai print-un simplu gest, printr-o vorbă bună. Acest principiu te îndeamnă să oferi fericire şi sprijin celorlalţi, iar pe unde treci să laşi lumea un pic mai bună decât ai găsit-o.
- Principiul personal ( datoria faţă de mine).
Acest principiu te provoacă să-ţi cunoşti şi să-ţi dezvolţi calităţile, să vrei să devii o persoană demnă de încredere, fiind cinstit, corect, respectându-ţi cuvântul dat.
Acest principiu îţi arată că trebuie să te respecţi pe tine pentru a-i putea respecta pe ceilalţi.
Activităţile Scout sunt bine gândite, bine alese, astfel încât să antreneze punerea în valoare a talentelor nostre, a “talanţilor” noştri, astfel încât să îi folosim pentru binele celorlalţi, ca să ne atingem scopul de “a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o”, dar şi în scopul autocunoaşterii, a pătrunderii adânc în interiorul nostru.
Chiar dacă activităţile Scout promovează jocul, asta nu înseamnă că Scout-ul este o joacă, ci dimpotrivă, din joc este întotdeauna ceva de învăţat, cum ar fi: competiţia trebuie să fie constructivă, învaţă să pierzi, acceptă-l pe cel de lângă tine aşa cum este el, înveseleşte-l pe cel trist, ocroteşte-l pe cel mic.
În concluzie, nu vă jucaţi cu viaţa, dar procedaţi într-un asemenea mod încât viaţa să devină un joc frumos.
Scoutismul este organizat pe următoarele ramuri de vârstă:
- lupisori (8-12 ani) “Trăieşte din plin cu ceilalţi”
- temerari (12 - 16 ani): “Eu construiesc cu alţii”
- exploratori (16-18 ani): “Eu mă angajez”
- lideri ( peste 18 ani).
Dacă vreţi să descoperiţi marea bucurie a jocului, a cântecului, a vieţii alături de alţii, nu veţi regreta dacă veţi intra în familia noastră. Împreună vom putea descoperi taine ale lumii, vom străbate, atât cu sufletul cât şi cu trupul, locuri de neuitat, vom trăi aventurându-ne în necunscut. Vă aşteptăm chiar de plouă, chiar de-i soare, fără a vă uita zâmbetul şi buna dispoziţie acasă; dacă vreţi să descoperiţi “un izvor de viaţă”.
Începuturile simple
În vara anului 1993 eram la Pildeşti.
În fiecare duminică făceam o ieşire, de obicei la pădurea din Corhana, cu nişte copii. Duminică după duminică, grupul creştea. Când a început şcoala am spus copiilor şi tinerilor: Gata!. Dar unii dintre tineri m-au întrebat: „Nu putem continua şi noi?”
În fiecare duminică se adunau copiii, de obicei la căminul bisericesc. Prin Pr. Pavel Chelaru, aflasem de grupul Scout de la Iaşi. De două ori au venit la noi şi ne-au vorbit la cămin…
Noi ne-am organizat puţin şi în vara lui ’94, un grup de tineri a participat la un campus de pregătire pentru lideri la Oituz, campus organizat de ASCRO cu colaborarea AGESCI (scoutis-ti catolici din Italia). Am cerut înfiinţarea mişcării Scout la Pildeşti.
În ziua de 18 septembrie 1994, un grup de 13 tineri şi eu am făcut Promisiunea şi am intrat în marea familie Scout. Dintre tineri, unul era din Bacău şi restul din parohia noastră. Cu o zi înainte veniseră lideri Scout din alte centre : Piatra Neamţ Bacău şi Iaşi pentru a ne ajuta la pregătirea pentru acest pas. Ceremonia a avut loc duminică 18 septembrie în cadrul Sfintei Liturghii prezidată de Pr Alois Bulai, asistentul spiritual pentru ASCRO (Asociaţia Scout Catolica din România).
A fost un început frumos care a stat la baza a ceea ce a devenit ceva obişnuit în satul nostru.
Parohia a văzut întotdeauna prezenţa noastră ca ceva pozitiv fiindcă a contribuit la formarea copiilor şi a tinerilor care s-au apropiat de noi.
De la dată 17 aprilie 2002 Centrul Local «Adormirea Maicii Domnului » din Pildeşti apărţim la O.N.C.R. (Organizaţia Naţională Cercetaşii României) Organizaţia care este membru fondator de la OMS (Organizaţia Mondială Scout).
realizat de: Fr. Jesus Sagredo, membru fondator