joi, 30 decembrie 2010






Craciunul Impreuna...




Unii spun ca e o sărbătoare oarecare, un prilej de a fi trist sau bucuros. Dacă ai cu cine să o împărtăşesti, te bucuri de ea…o săptămână normală de viaţă cu excepţia a câteva lucruri: colindul şi ceva serbare la biserica…
Pentru altii Crăciunul înseamnă simplu doar să fie acasă cu familia şi cei dragi, să faca pomul de Crăciun şi poate să merga la biserica…Pentru altii Crăciunul este perioada din an în care sunt supărati că lumea îl promoveazăpe Moş Crăciun, Craciunul devenind o sărbătoare prea comercială şi lipsită de semnificaţie…si noi cercetasi din Pildesti ne identificam în acest fel de sentimente….Adevărata semnificaţie a Crăciunului este naşterea Domnului Isus Cristos şi faptul că de atunci Dumnezeu este cu noi.Crăciunul este momentul in care impreună cu cei dragi celebram naşterea Mântuitorului cu bucurie şi pace şi siguranţa că nu suntem singuri pe acest pământ.Acum mai bine de 2000 de ani noi am primit cel mai valoros cadou de la Dumnezeu cel mai frumos dar: Fiul său, Isus, care a părăsit Cerul şi a primit să se nască într-o iesle, să trăiască pe pământul acesta şi sa moară pentru noi, El, Creatorul Universului… De ce? Pentru că ne-a iubit ! darul lui Dumnezeu, naşterea lui Isus… aceasta este Crăciunul… aceasta e Dragostea!
Sărbătoarea se trăieşte în inima, de acolo trebuie să pornească, nu din atmosferă, nu din tradiţie. Sa cautam să regăsim sensul real al Crăciunului şi să sărbătorim Nasterea Mantuitorului Isus.E greu să-ţi dai seama ce înseamnă Crăciunul când ţi se pun în faţa ochilor atâtea variante sclipitoare şi golite de vraja lumii noi. Dar fie că vă impodobiţi casele sau nu, fie că respectaţi sau nu tradiţiile, dorim să vă uram să purtaţi în voi, în vasele voastre de lut, lumi necunoscute şi nevăzute de ceilalţi, mai reale decât lumea în care călătorim pentru o vreme.Crăciunul începe pe tăcute în inima ta. Trăieşte- l cu adevărat!

Craciunul l-am sarbatorit impreuna,pe 26 decembrie avand o intalnire speciala.Din cauza unor probleme nu a mai avut loc momentele pregatite cu ocazia Craciunului in biserica cum era programat initial ,cu toate acestea noi tot am sarbatorit Craciunul impreuna la ''Casa Fratilor''unde am pregatit si un mic spectacol.Spectacolul a cuprins scente, colinde pregatite de lupisori,temerari,exploratori,lideri dar si ce cei de la actiunea catolica care au fost alaturi de noi.


























Gata oricand!









duminică, 19 decembrie 2010










LUMINA PACII DE LA BETLEEM

Totul a inceput cu: ”... o mica, neinsemnata intamplare petrecuta in 1988, de Craciun (povesteste Bert Grunwald, initiatorul acestui proiect). O batrana chiriasa din casa unde locuiam, a venit cu lumina pacii, spunandu-mi: <>”Un an mai tarziu,1989, de la aceasta intamplare a pornit ideea de a dezvolta un proiect, prin implicarea cercetasilor din Viena si din alte orase austriece, prin care sa transmita Europei intregi, mai ales tarilor nou iesite de sub dominatia comunismului, mesajul de Pace transmis, acum peste 2000 de ani, ciobanasilor din Betleem de catre ingerii care le vesteau nasterea Celui ce avea sa fie Lumina Lumi, Isus Cristos.Astfel, impreuna cu cercetasii din alte tari, in special din Europa de Est, Lumina Pacii a ajuns in statele abia iesite de sub dominatia comunismului, cum ar fi Ungaria, Cehoslovacia si chiar Romania.In anul care a urmat, acest proiect a fost preluat si continuat si de catre alte tari, URSS, Polonia, pentru ca in anii urmatori aceasta miscare sa fie promovata in din ce in ce mai multe tari de catre cercetasi, in 2005 depasind granitele Europei, Lumina Pacii ajungand in Statele Unite.Anul 1996. Pentru prima data o delegatie a cercetasilor din Iasi ( din cadrul ASCRO) a participat la Ceremonia speciala organizata la Viena, revenind in tara cu acest simbol si daruindu-l tuturor cercetasilor din zona Moldovei.Devenit deja o traditie, acest proiect se desfasoara anual in preajma Craciunului, cu sprijinul Episcopiei de Iasi prin implicarea cercetasilor catolici atat din Moldova, cat si din alte centre din tara, fiind unul dintre multele lucruri prin care noi incearcam sa lasam aceasta lume un pic mai buna decat am gasit-o.






Mesajul“... lasati aceasta lume un pic mai buna decat ati gasit-o” asa isi incheie Robert Baden Powell, fondatorul miscarii scout, ultima scrisoare catre cercetasii din intreaga lume.Acesta a fost si gandul primelor persoane care au initiat proiectul Luminii Pacii de la Betleem in frunte cu Bert Grunwald, in 1989, cand cercetasii au preluat pentru prima data flacara din grota unde s-a nascut Isus Cristos, in Betleem, pentru a o darui ca simbol al Pacii intregii Europe, proaspat iesita de sub dominatia comunismului.Ajungand astazi la a 19-a editiein Europa si la a 12-a in tara, proiectul Luminii Pacii de la Betleem a devenit deja o traditie prin care mii de cercetati incearca sa lase in urma lor putin bine, putina liniste, putina pace in sufletul aproapelui lor, in comunitatile in care traiesc si in tarile din care provin.Auzim din ce in ce mai mult de conflicte, tensiuni armate si atentate, despre conflicte legate de migratie si discriminare, auzim de comunitati intregi devastate de intemperiile naturii, auzim de familii in care predomina violenta, auzim despre drame personale ale unor semeni de-ai nostri care nu si-au gasit linistea interioara si nu au mai reusit sa faca fata problemelor cu care se confrunta zi de zi.Pentru aceste persoane, pentru aceste comunitati, impotriva acestor probleme sa ducem mai departe acest simbol, aceasta Flacara aprinsa din acel umil loc in care s-a nascut Mesagerul suprem al Pacii in lume, Isus Cristos. Sa ducem acest mesaj tuturor celor care au nevoie de putin mai multa pace in suflete, familiilor noastre, vecinilor nostri, persoanelor care sufera atat de boli fizice, cat si sociale, membrilor comunitatilor noastre, contribuind, astfel, la crearea unei lumi un pic mai bune.

joi, 18 noiembrie 2010

Ofera un zambet


La fel cum "niciun lucru nu se termina niciodata"asa nu ne oprim nici noi din activitatile noastre de voluntariat.
Nu am uitat de promisiunea facuta in aprilie cand cu ocazia proiectului "Zambete Colorate"noi exploratori ,am mers sa aducem cateva zambete copiilor de la Centru de copii cu probleme din Roman asa ca ne-am pregatit si de data aceasta dar proiectul s-a transformat intr-un proiect local cu numele "OFERA UN ZAMBET".
Pentru acest proiect ne-am adunat cu o zi inainte pregatind toate activitatile si pentru a imparti responsabilitatile.
Tot ce ne-a mai ramas a fost sa mergem acolo.Sambata profitand de ziua noastra libera ne-am trezis voiosi de dimineata si am pornit sa impartim zambete.

Doamna de acolo a fost foarte primitoare dar mai ales bucuroasa ca nu am uitat de promisiunea facuta,personalul ne-au primit cu veselie si au fost deschisi la toate intrebarile si propunerile noastre.
Am clarificat ultimele detali si am mers in clase emotionati abea asetptand sa ne rentalnim cu copii.
Am ramas placut surprinsi vazand copii foarte activi,ascultatori si mai ales ne-au mirat in sensul bun deoarece ne-au tinut minte si mai ales erau foarte talentati si respectuosi.Ca activitate am avut grupuri de desen, origami/lucru manual si nu in ultimul rand nelipsitele jocuri.
La final ne-am adunat cu toti in sala de sport si bineinteles nu puteau sa lipseasca cantecele specifice noua in care copii ne-au acompaniat cu aplauze sau chiar stiau si ei unele versuri.
Urmatorul lucru pe care l-am facut a fost sa mergem in parc si sa ne bucuram impreuna de aceasta zi minunata de toamna.
Am facut multe poze am cantat si am continuat sa oferim zambete persoanelor din parc .
A fost o zi extraordinara am ajuns acasa foarte multumita de mine,de proiect si de faptul ca sunt cercetasa.
Tin sa le multumesc tuturor care au muncit ca aceasta activitate sa iasa asa cum a fost etichetata de nota 10,in special Emei dar si tuturor care au ajutato .




GATA ORICAND!



Realizat de : Ioana Bejan

miercuri, 13 octombrie 2010

Inceput an scout 2010-2011!!

Luni ,4 octombrie a venit momentul sa deschidem al 16 lea an din centru nostru. Cu aceasta ocazie ne-am adunat o multime de lupisori,temerari,exploratori si lideri la ora 6:00 pentru a participa la rozariu cu ocazia luni octombrie dedicata Sfintei Fecioare Maria. Am participat si la litughia facuta in cinstea noastra , dupa Sfanta Liturghie am redat o parte din viata Santului Francis mai exact intalnirea cu fratele lup.Intalnirea a continuat pe teren unde am cantat ne-am jucat si am facut deschidera oficiala a acestui an speram ca acest an sa fie lafel de bun ca si ceilalti ani care au trecut.Momentul spiritual şi spargerea gasti au marcat sfârşitul acestei prime întâlniri din noul an .Ne bucurăm să constatăm că începem acest an sub cele
mai bune imprejurari.
GATA ORICAND!!

joi, 30 septembrie 2010



Scoutistii din Pildesti,implicati in proietul "Let's do it,Romania "




Invitatia de a participa la proiectul de ecologizare "Let's do it România" a avut ecou asupra locuitorilor din Pildesti, răspunzînd la invitatie 65 de persoane, din care zece adulti si 55 de minori. Toti au avut ocazia de a strînge gunoaiele lăsate de oameni sau aduse de ape, de pe malul rîului Moldova, care în perioada estivală este un teritoriu destul de circulat, oamenii venind pentru a se relaxa sau pentru a pescui.
"Am avut o misiune destul de dificilă, deoarece gunoaiele nu au fost deloc putine si erau răspîndite pe o arie destul de largă. Însă actiunea s-a desfăsurat fără probleme datorită organizării, reusind să curătăm o mare parte din suprafata propusă. Astfel, am reusit să adunăm în jur de 100 de saci de gunoi, în patru puncte de recoltare. O cantitate destul de mare de gunoi, care ne-a făcut să constientizam cît de mult este afectată natura prin faptele noastre, ale oamenilor, si cît de important este să o protejăm. A fost o zi în care ne-am simtit utili si am reusit, încă o dată, să fim un exemplu pentru cei din jur, ajutînd în acelasi timp natura, care ne oferă foarte multe lucruri ce trebuie pretuite. Sperăm că prin această actiune am reusit să sensibilizam măcar putin lumea din jur, făcînd-o constientă de cît de important este să ocrotim natura. Cu sigurantă, scopul acestui proiect a fost atins la Pildesti, o mare suprafată «înfrumusetată» de gunoaie fiind curătată, astfel încît am lăsat locul mai bun decît l-am găsit. Împreună, am reusit să dăm dovadă de solidaritate si să ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus. Actiunea de ecologizare desfăsurată la Pildesti, promovată de Centrul Local «Adormirea Maicii Domnului» – membru al Organizatiei Nationale Cercetasii României -, a fost coordonată de liderul cercetas Emanuela Dumea si sponsorizată de Primăria Cordun".

Articol realizat de : Angela Dimisca

duminică, 26 septembrie 2010

16 ani Scout AMD PILDESTI!!


Dragi cercetasi,avem placuta veste sa va anuntam ca centrul nostru a implinit pe 18 septembrie 2010 16 anisori:)
Sundem mandri ca am ajuns la aceasta varsta,am trecut prin multe impreuna ,ne-am implinit visele,am ajuns acolo unde am vrut si mereu nu ne-am oprit acolo am urcat si mai sus si vom urca ..
Sarbatoarea bineinteles am petrecuto impreuna ,ne-am adunat de la micuti exploratori pana la lideri cu o istorie scout bogata..
Seara am inceputo cum se cuvine cu o frumoasa rugaciune,care sigur ne va ramane mereu in suflete..
Apoi ne-am adunat si am stat la povesti,am cantat,ne-am si indulcit si incalzitAm stat un timp la povesti,am auzit multe patanii care ne-au distins,multe intamplari din care am avem de invatat si seara a decurs foarte frumos,am auzit cat de multe s-au facut in acesti ani, cat de mult scout-ul ne-a unit si ne-a facut ce suntem astazi o mare Familie..
Tin sa-le multumesc lui Fratele Jesus si tuturor liderilor care au fost alaturi de scout in toti acesti ani care au muncit si au adus scout-ul din Pildesti unde este astazi...
Cred ca nimeni nu v-a uita seara aceasta si toti ne pregatim sufleteste pentru la anul cu mai multe de povestit ..
GATA ORICAND!!

luni, 12 iulie 2010

Centrul Local
Adormirea Maicii Domnului”
Pildeşti

IZVOR DE VIAŢĂ

Dacă cerul ar fi senin şi strălucitor, este foarte posibil ca noi, oamenii, să fi avut un cu totul alt chip; asta, bineînţeles, în cazul în care aţi fi de acord că suntem puternic influenţaţi de mediul care ne înconjoară. S-ar putea ivi şi opinia că viaţa ar fi imposibilă doar cu “dulce”...
Dar Dumnezeu, tată al tuturor, a “planificat” şi a “organizat” totul pe Pământ... cu o asemenea dragoste... încât oricine ar putea să fie fericit. Dar noi ne dovedim nemulţumirea mai mereu, fără a fi deloc îndreptăţiţi.
Ce-aţi putea spune însă dacă aţi vedea că există oameni care vor să trăiască frumos, care învaţă să accepte totul, care învaţă într-un fel să “supravieţuiască”, care fac totul pentru a-şi “alimenta” viaţa, care îşi doresc să găsească un... "izvor de viaţă".
Scout-iştii cântă cam aşa:
De-o să plouă, de-o să ningă,
Nu-i posibil ca să stingă
Focul ce ne arde-n piept”.


Cine suntem noi? De unde venim? Ce vrem?

Suntem o organizaţie ce numără peste 28 de milioane de membri, răspândită în toată lumea şi care îşi are începuturile in primul deceniu al sec. XX, are pretenţia, zicem noi, de a merita “o fărâmă” de atenţie.
Vă invităm, dragi prieteni, să descoperim împreună un fel de mister pentru mulţi dintre noi.


Robert Baden-Powell, fondatorul Scout-ismului, s-a născut pe 22 februarie 1857, provenind dintr-o familie numeroasă din Anglia.
La 12 ani a început să frecventeze şcoala din Charterhause în Surry, însă adevărata şcoală a lui Baden Powell era pădurea unde urmărea cu atenţie animalele, observa păsările şi era protagonistul a numeroase aventuri.
La 19 ani a susţinut un examen de admitere la Academia Militară la care a reuşit al cincilea din 718 candidaţi.
Peste 3 ani, trecând cu bine examenele de garnizoană, este promovat locotenent.
În 1899 a fost trimis în Africa de Sud pentru a prelua paza oraşului Mafeking, oraş cu o poziţie strategică în lupta cu colonizatorii olandezi. Dorinţa şi curajul de împlicare a băieţilor în război l-au impresionat pe Baden Powell. Cu timpul, corpul de tineri din Mafeking a fost recunoscut oficial ca o parte integrantă a apărării oraşului. Ei au fost un inel foarte important care avea să însemne mai târziu fondarea organizaţiei mondiale Scout.
Baden Powell a reflectat mult timp la posibilităţile de a-i ajuta pe aceşti băieţi. A început astfel a elabora metoda care stă la baza mişcării Scout.
Înainte de a începe să scrie “Scoutismul pentru băieţi”, a organizat un camp la Brownsea în 1907 cu 22 de băieţi.
În 1910 a luat fiinţă cu adevărat Scoutul. Secretul succesului era organizarea a puţine activităţi recreative pentru băieţi iar scout-ismul venea să umple un gol.
Primele grupuri au apărut în Australia, Canada, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Chile, India, Jamaica, Zimbabue, Singapore, Dane-marca, Finlanda, România, Franţa, Grecia, Rusia, Olanda, Guyana şi Sri Lanka.


Scout-ismul este o mişcare ce contribuie la dezvoltarea băieţilor şi a fetelor, în vederea împlinirilor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale.
Scout-ismul vrea să promoveze un om autonom şi liber, încrezător, capabil de a trăi şi de a iubi în grup.
La baza Scout-ismului stau următoarele principii:

  • Principiul spiritual (datoria faţă Dumnezeu)

Acest principiu te provoacă să-l descoperi pe Dumnezeu prin fapte, să te bucuri de viaţă, să-ţi pese de oamenii din jurul tău şi să-ţi aminteşti că poţi face în fiecare zi un lucru bun. Spiritul este tot ce îţi atinge inima.

  • Principiul social (datoria faţă de ceilalţi).

Cercetaşul este dator să îi ajute pe ceilalţi, după cum poate cere la rândul său ajutor. Poţi lua supărarea cuiva numai print-un simplu gest, printr-o vorbă bună. Acest principiu te îndeamnă să oferi fericire şi sprijin celorlalţi, iar pe unde treci să laşi lumea un pic mai bună decât ai găsit-o.

  • Principiul personal ( datoria faţă de mine).

Acest principiu te provoacă să-ţi cunoşti şi să-ţi dezvolţi calităţile, să vrei să devii o persoană demnă de încredere, fiind cinstit, corect, respectându-ţi cuvântul dat.
Acest principiu îţi arată că trebuie să te respecţi pe tine pentru a-i putea respecta pe ceilalţi.


Activităţile Scout sunt bine gândite, bine alese, astfel încât să antreneze punerea în valoare a talentelor nostre, a “talanţilor” noştri, astfel încât să îi folosim pentru binele celorlalţi, ca să ne atingem scopul de “a lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o”, dar şi în scopul autocunoaşterii, a pătrunderii adânc în interiorul nostru.
Chiar dacă activităţile Scout promovează jocul, asta nu înseamnă că Scout-ul este o joacă, ci dimpotrivă, din joc este întotdeauna ceva de învăţat, cum ar fi: competiţia trebuie să fie constructivă, învaţă să pierzi, acceptă-l pe cel de lângă tine aşa cum este el, înveseleşte-l pe cel trist, ocroteşte-l pe cel mic.
În concluzie, nu vă jucaţi cu viaţa, dar procedaţi într-un asemenea mod încât viaţa să devină un joc frumos.
Scoutismul este organizat pe următoarele ramuri de vârstă:

- lupisori (8-12 ani) “Trăieşte din plin cu ceilalţi”

- temerari (12 - 16 ani): “Eu construiesc cu alţii”

- exploratori (16-18 ani): “Eu mă angajez”

- lideri ( peste 18 ani).

Dacă vreţi să descoperiţi marea bucurie a jocului, a cântecului, a vieţii alături de alţii, nu veţi regreta dacă veţi intra în familia noastră. Împreună vom putea descoperi taine ale lumii, vom străbate, atât cu sufletul cât şi cu trupul, locuri de neuitat, vom trăi aventurându-ne în necunscut. Vă aşteptăm chiar de plouă, chiar de-i soare, fără a vă uita zâmbetul şi buna dispoziţie acasă; dacă vreţi să descoperiţi “un izvor de viaţă”.


Începuturile simple

În vara anului 1993 eram la Pildeşti.
În fiecare duminică făceam o ieşire, de obicei la pădurea din Corhana, cu nişte copii. Duminică după duminică, grupul creştea. Când a început şcoala am spus copiilor şi tinerilor: Gata!. Dar unii dintre tineri m-au întrebat: „Nu putem continua şi noi?”
În fiecare duminică se adunau copiii, de obicei la căminul bisericesc. Prin Pr. Pavel Chelaru, aflasem de grupul Scout de la Iaşi. De două ori au venit la noi şi ne-au vorbit la cămin…
Noi ne-am organizat puţin şi în vara lui ’94, un grup de tineri a participat la un campus de pregătire pentru lideri la Oituz, campus organizat de ASCRO cu colaborarea AGESCI (scoutis-ti catolici din Italia). Am cerut înfiinţarea mişcării Scout la Pildeşti.
În ziua de 18 septembrie 1994, un grup de 13 tineri şi eu am făcut Promisiunea şi am intrat în marea familie Scout. Dintre tineri, unul era din Bacău şi restul din parohia noastră. Cu o zi înainte veniseră lideri Scout din alte centre : Piatra Neamţ Bacău şi Iaşi pentru a ne ajuta la pregătirea pentru acest pas. Ceremonia a avut loc duminică 18 septembrie în cadrul Sfintei Liturghii prezidată de Pr Alois Bulai, asistentul spiritual pentru ASCRO (Asociaţia Scout Catolica din România).
A fost un început frumos care a stat la baza a ceea ce a devenit ceva obişnuit în satul nostru.

Parohia a văzut întotdeauna prezenţa noastră ca ceva pozitiv fiindcă a contribuit la formarea copiilor şi a tinerilor care s-au apropiat de noi.

De la dată 17 aprilie 2002 Centrul Local «Adormirea Maicii Domnului » din Pildeşti apărţim la O.N.C.R. (Organizaţia Naţională Cercetaşii României) Organizaţia care este membru fondator de la OMS (Organizaţia Mondială Scout).

realizat de: Fr. Jesus Sagredo, membru fondator